Το γεύμα στην Ιερά Σύνοδο που οδήγησε στο νοσοκομείο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 4 και 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία όμως παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, επελέγη να γίνει δια ζώσης και όχι με τηλεδιάσκεψη όπως στο παρελθόν, κάτι που αποδείχθηκε μέγα λάθος όπως δείχνουν τα γεγονότα.

Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι στην αίθουσα τηρήθηκαν στοιχειωδώς τα μέτρα προστασίας κατά της Covid – 19, αλλά όπως αναφέρει σήμερα και η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το γεύμα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 5ης Νοεμβρίου προς τιμήν του μητροπολίτη Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ ενόψει της ονομαστικής του εορτής που ήταν σε τρεις μέρες, είναι τουλάχιστον πολύ ύποπτο για να αναζητηθεί από που κόλλησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Το γεύμα οργανώθηκε πλουσιοπάροχα με τη συνδρομή κέτερινγκ γνωστού πολυτελούς ξενοδοχείου της Αθήνας. Εκεί, και σε έναν σχετικά μικρό χώρο, βρέθηκαν με χαλαρή διάθεση πάνω από 20 άτομα για τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες.

Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τα έξι άτομα της εταιρείας κέτερινγκ στο χώρο βρίσκονταν ο  μητροπολίτης Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ που όπως είπαμε είχε τη γιορτή του τρεις ημέρες αργότερα, ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, ο μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, ο μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο μητροπολίτης Διδυμοτείου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ο μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος και ο μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Στο γεύμα φέρεται να μην έδωσε το παρών ο αρχιγραμματέας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Ωρεών κ. Φιλόθεος, για τον οποίο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα λένε ότι είχε προσβληθεί νωρίτερα από τον κορωνοϊό

Φανερά κρούσματα

Το πρόβλημα με τον κορωνοϊό στους κόλπους της Εκκλησίας φαίνεται να είναι μεγάλο, ακόμη και αν δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την ακριβή έκταση των μολύνσεων. Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ως την επιβολή της καραντίνας, με αποκορύφωμα φυσικά την εορτή του Αγίου Δημητρίου, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη χώρα γίνονταν σε μεγάλο βαθμό σε ένα κλίμα αδιαφορίας για την πανδημία. Οι εκκλησίες δεν ήταν οι μόνες που κινούνταν σε αυτόν τον ρυθμό, αλλά λίγο οι κλειστοί χώροι, οι εξ αντικειμένου συνωστισμοί, η πλημμελής εφαρμογή των μέτρων, καθώς και οι διαφορές απορριπτικές θεωρίες για τον ιό, που εμφιλοχωρούσαν στις τάξεις κλήρου και πιστών, είναι πιθανό να τις κατέστησαν σημεία υπερμετάδοσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Λαγκαδά, πέραν του Μητροπολίτη Ιωάννη, που εκοιμήθη, κόλλησαν επίσης κορωνοϊό και άλλοι της Μητρόπολης. Αλλο χτυπητό παράδειγμα είναι τα όσα δραματικά γίνονται στην Πέλλα, με σημείο αναφοράς την εκταφή του ιερού σκηνώματος του Αγίου Καλλινίκου και άλλες εκδηλώσεις, που θεωρείται ότι επιβάρυναν το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ τέθηκε σε καραντίνα.

Εχουν γνωστοποιηθεί ως θετικά κρούσματα ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, ο προκάτοχός του κ. Αμβρόσιος, ο οποίος έφυγε από το νοσοκομείο, ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, ο Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος, ενώ ο επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος προσβλήθηκε μεν, αλλά ξεπέρασε με επιτυχία την περιπέτεια.

Επίσης «θερίζει» ο ιός σε μοναστήρια κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, με το πιο κακό νέο να έρχεται από την Αλεξανδρούπολη, με τον θάνατο 47χρονης μοναχής την Παρασκευή. Η διασπορά του ιού στη μονή όπου ζούσε η άτυχη μοναχή προκλήθηκε από το μάζεμα ελιάς. Οπως έγινε γνωστό, παρουσίασε αρχικά λίγο πυρετό και ξαφνικά η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και κατέληξε μέσα σε 12 ώρες!

Σύμφωνα με πληροφορίες μοναστήρια στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Βέροιας έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επίσης και σε μοναστήρια στον Νομό Αχαΐας πέριξ των Καλαβρύτων, όπου μάλιστα κινήθηκε και ο κ. Αμβρόσιος, όπως ελέγχθη. Θυμίζουμε ότι κρούσματα σημειώθηκαν και στο Αγιον Ορος.

Επιχείρηση «ανοιχτοί ναοί»

Το μεγάλο στοίχημα της Εκκλησίας, που αυτή τη στιγμή με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν μπορεί κανείς να πει ότι θεωρείται δεδομένο ή ρεαλιστικό, είναι να ανοίξουν οι ναοί για τις εορτές των Χριστουγέννων, του Νέου Ετους και των Θεοφανίων.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 14 Νοεμβρίου στην Αρχιεπισκοπή είχε πει «να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτές εκκλησίες».

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό ζήτησε να γίνουν κανονικά οι θρησκευτικές τελετές εκείνο το διάστημα. Επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη της επιστολής, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ διαμήνυσε: «Δεν θα ανεχτούμε την περίοδο των Χριστουγέννων να μείνουν οι ναοί κλειστοί, η Εκκλησία έχει πλέον τη γνώση και την εμπειρία να διαχειρίζεται την πανδημία, δεν θέλουμε να κάνουμε αντίπραξη ή κόντρα». Αναπτύσσοντας στη συνέχεια τη λογική με την οποία θα κινηθεί η Ιεραρχία, τόνισε: «Η Εκκλησία δεν μάχεται την επιστήμη, είναι σύμμαχός της, αλλά δεν έσκυψε και το κεφάλι, ούτε έχει ηττοπάθεια».

Στην κυβέρνηση δεν έχουν λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις, κάτι που είναι λογικό με δεδομένο ότι η πανδημία καλπάζει και είναι νωρίς να εκτιμηθεί τι κατάσταση θα επικρατεί σε έναν μήνα.

Δεν επιθυμούν βέβαια καμία σύγκρουση με την Εκκλησία, αλλά θα εξετάσουν με κάθε προσοχή όλα τα σενάρια. Μια πρώτη εκδοχή είναι να ανοίξουν οι ναοί στους πιστούς, αλλά με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά δεν αποκλείεται να ισχύσει τελικά ό,τι και το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα εξεταστεί αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.

Σχετικά